ВМС США обиратимуть між перспективним есмінцем DDG(X), субмариною SSN(X) та винищувачем NGAD

Автор: Megan Eckstein
ВМС США обиратимуть між перспективним есмінцем DDG(X), субмариною SSN(X) та винищувачем NGAD

ВМС США доведеться обирати між розробкою нового есмінця, ударним підводним човном та новим винищувачем, – два з трьох проєктів будуть відкладені через бюджетні обмеження.

Про такий варіант розвитку подій повідомляє американське видання Defense News.

Про це йдеться у службовій записці виконувача обов'язки міністра ВМС Томаса Харкера від 4 червня. Зокрема в ній зазначається, що відповідно до перевиданих фінансових інструкцій Офіса міністра оборони США, ВМС повинні бути готові повністю профінансувати певні головні пріоритети в циклі планування фінансового 2023 року, але скоротити витрати на інші області.

Військово-морський флот не може дозволити собі одночасно розробляти повітряні, надводні та підводні платформи наступного покоління і повинен приділяти пріоритетну увагу цим програмам, врівноважуючи вартість розробки можливостей наступного покоління зі збереженням поточних можливостей. У рамках бюджету ВМС мають визначити пріоритетність однієї з наступних можливостей після оцінки операційних, фінансових та технічних ризиків

Нагадаємо, що ВМС США планують модернізувати свої есмінці типу Arleigh Burke до перспективних DDG (X), підводні човни класу «Вірджинія» замінити на перспективну SSN(X); а винищувачі F/A-18E/F Super Hornets на платформу нового покоління Air Dominance – всі три проєкти планується реалізувати в наступному десятилітті.

Есмінець

До публікації меморандуму DDG (X) був би першим з трьох проєктів, хто мав був прийнятий на озброєння в 2028 році. DDG (X) має поєднати елементи бойової системи третього покоління есмінців типу «Арлі Берк» (DDG 51 FLT III) з новою формою корпусу та системою живлення, яка забезпечить впровадження перспективної енергетичної зброї та гіперзвукових ракет.

Про цей проєкт Ukrainian Military Pages писали вже писали тут »»

У бюджетному запиті на 2022 рік ВМС на проєкт DDG (X) запросили 121,8 млн дол. на «розробку концепції, аналіз конструкції, планування випробувань, наземні випробування і розробка вимог до детального проєктування і будівництва головного корабля».

Видання зазначає, що хоча Ingalls Shipbuilding та Bath Iron Works можуть продовжити будівництво есмінців 3-го покоління і після 2027 року, затримка з переходом на DDG (X) вплине на здатність ВМФ використовувати енергетичну і гіперзвукову зброю на надводному флоті.

Ударний підводний човен

Перспективний підводний човен SSN (X) попередньо очікується у 2031 році.

Військово-морські сили закуповують субмарини типу Virginia з 1998 року і наразі перейшли на модифікацію Block V з різними модернізаціями можливостей і виробничими вдосконаленнями.

У той час як есмінець DDG (X) має забезпечити додавання нової зброї в майбутньому, SSN (X) являє собою новий напрямок для підводного флоту ВМС США. Коли в 1990-х роках розроблялася програма «Вірджинія», ВМС не стикався з висококласним противником, як це було під час холодної війни. Програма «Вірджинія» мала була бути менш витратною, ніж попередня «Сівулф», і була зосереджена на наземних атаках і прибережних операціях.

У якийсь момент ВМС говорили про SSN (X) як про можливість об'єднати підводний човен, подібний «Вірджинії», з безпілотними засобами і сенсорами на морському дні. Але в зв'язку з відродженням підводного флоту Росії ВМС стали говорити про SSN (X) більше як про повернення до програми Seawolf: добре озброєний і досить скритний, щоб заходити у води противника для пошуку підводних човнів або надводних кораблів.

На 2022 рік ВМС запросили 98 млн дол. для складання початкового документа про можливості, початку аналізу альтернатив і продовження розробки технологій.

Видання зазанчає. що за домовленістю General Dynamics Electric Boat та Newport News Shipbuilding можуть продовжити будівництво підводних човнів типу «Вірджинія», але це призведе до затримки розвитку атакувальних спроможностей підводного флоту ВМС.

Винищувач

Платформа Next Generation Air Dominance, ймовірно, буде останньою з трьох, які будуть введені в експлуатацію. І це, можливо, стає найбільшою проблемою при реалізації планів.

Наразі ВМС має винищувачі четвертого покоління Super Hornets і п'ятого покоління F-35 Joint Strike Fighter, та очікує, що NGAD надійде на флот у 2030-х роках коли Super Hornet почнуть виходити «на пенсію».

Однак ВМФ мовчить про те, чого він хоче від свого наступного винищувача. У 2015 році тодішній міністр ВМС Рей Мабус казав, що F-35 може бути останнім пілотованим винищувачем ВМФ, але NGAD все ж більше схожий на пілотований винищувач з широкими можливостями підключення до безпілотних систем. Робота перебуває на стадії розробки концепції.

Раніше ВМС у бюджетному запиті на 2021 фінансовий рік зазначили, що припиняють виробництво Super Hornet, завершивши виконання своїх зобов'язань по багаторічному контракту, який закінчився у 2021 році, та не укладатимуть новий контракт у 2022 році. У запиті на 2022 фінансовий рік флот стримав своє слово і не включив фінансування виробництва Super Hornet, а зазначив, що інвестуватиме в NGAD. При цьому обсяг фінансування засекречений.

Якщо ВМС вирішить відтермінувати надходження перспективного винищувача, обираючи між трьома програмами, ймовірно все ж доведеться купити більше Super Hornet або іншим чином перекрити нестачу винищувачів, яка може виникнути в наступному десятилітті.

Інші пріоритети витрат

Попри на бюджетні обмеження щодо трьох програм оновлення ВМС, у записці Харкера міститься заклик щодо повної підтримки рекапіталізації стратегічних засобів стримування, включаючи підводний човен з балістичними ракетами типу «Колумбія», який довгий час вважався головним пріоритетом у закупівлях ВМС.

Він також закликав до підтримки «реалізації ініціатив, які з'єднують винищувачі і системи озброєння з даними, необхідними для досягнення точних результатів». Він просить ВМФ «повністю профінансувати проєкт Overmatch, щоб підвищити обізнаність про бойовий простір і вести вогонь на великі відстані, а також підтримати плавний перехід до гарантованих безпілотних операцій.

У меморандумі також міститься заклик до зменшення площі інфраструктури ВМС, зокрема говориться, що «ВМС не можуть дозволити собі володіти, експлуатувати і підтримувати свою поточну інфраструктуру». Пропонується розробити 10-річну стратегію перезавантаження, щоб зменшувати площу об'єктів ВМС на 1 відсоток щороку протягом наступного десятиліття.